Hemijska olovka ili nalivpero?

Da bismo Vam pomogli da napravite pravi izbor olovke za vaše potrebe, odlučili smo da uporedimo dve najpopularnije vrste, hemijske olovke i nalivpera.

U ovom postu ćemo otkriti kako svaka olovka funkcioniše, koja je razlika između njih i kako se ponašaju međusobno u sledećim kategorijama:

  • Glatkoća
  • Boja i dubina
  • Životni vek
  • Kvalitet linije
  • Udobnost
  • Pogodnost

Ali pre nego što krenemo dalje, trebalo bi da napomenemo da ako biste postavili ovo pitanje bilo kom entuzijastu olovaka, opšti konsenzus će biti da je nalivpero bolje. Fanatici za olovke će imati prirodnu pristrasnost prema nalivperu, a ako biste sami uplovili u svet olovaka, verovatno bi imali isto mišljenje. Ali to ne znači da je ovo unapred donešen zaključak, hemijska olovka ima mnogo toga da kaže za sebe.

Kako funkcionišu hemijska olovka i nalivpero?

Svaki put kada ste koristili hemijsku olovku, bilo u školi, banci ili pošti, da li ste se ikada zapitali kako ona funkcioniše? Verovatno ne. Pa, mi ćemo vam reći kako.

Svrha hemijske olovke je da distribuira mastilo koje se brzo suši, a da se mastilo ne osuši u samoj olovci. Korišćenjem gustog mastila na bazi ulja koje se nalazi u alkoholnom rastvaraču, brzo se suši na stranici. Mastilo se raspršuje pomoću male kuglice u otvoru na vrhu olovke. Gravitacija tera mastilo niz rezervoar, obično plastični kertridž, na loptu. Ovako funkcioniše hemijska olovka.

Nalivpero je drugačije. Umesto lopte, ima pero koje je odvojeno sa dva zupca. Pero se nalazi na vrhu kolektora, koji je povezan sa dovodom. Na dovod je vezan rezervoar koji je obično kertridž sa mastilom za nalivpero. Opet, sila gravitacije šalje mastilo kroz dovod. Sakupljač radi ono što piše na konzervi i sakuplja mastilo, pazeći da previše ne izlije. Kada pritisnete pero dok pišete, ovo razdvaja dva zupca i raspršuje mastilo.

Koja je razlika između hemijske i nalivpera?

Osim razlike u mehanizmima koje smo upravo istakli, postoji dosta stvari koje izdvajaju ove dve olovke.

Prva velika razlika je u mastilu. Kuglice koriste deblje mastilo koje traje mnogo duže tokom vremena, međutim to može dovesti do lošijeg iskustva pisanja. Nalivpera koriste mastilo na bazi tečnosti koje se ne suši tako brzo. To omogućava da olovka teče glatko.

Ova razlika verovatno objašnjava pristrasnost koju ljubitelji olovke imaju protiv hemijskih olovki. Nalivpera ne samo da su prva izmišljena i kao takva predstavljaju purističku opciju, već omogućavaju i bolji rukopis. Hemijskom olovkom ne možete zaista da procenite nečiju ispravnost.

Hemijske olovke mogu pisati na više površina nego nalivpera. To je zbog načina na koji je napravljeno nalivpero. Grube površine će oštetiti zupce nalivpera. Hemijske olovke se takođe mogu koristiti za pravljenje linija u bilo kom pravcu. Isto se ne može reći za nalivpera. Pisanje na pogrešan način nalivperom može oštetiti pero.

Ko je bolji; Hemijska olovka ili nalivpero?

Kao što smo rekli, pogledajte bilo koji forum za olovke ili za diskusiju i videćete da će vam svako ko se interesuje za olovke reći da je nalivpero superiornije. Ne mislimo da je to nužno tačno. Sve se svodi na to za šta ga koristite. Postoji mnogo prilika u kojima biste radije imali hemijsku nego nalivpero. S obzirom na to, uporedimo ove dve olovke u gore pomenutim kategorijama.

Glatkoća pisanja (pobednik: nalivpero)

Hemijska olovka zapravo nema šanse za ovo, čisto zbog dva različita mastila koja se koriste. Gusto mastilo na bazi ulja u hemijskim olovkama ne teče tako slobodno kao mastilo nalivpera. Tečno mastilo naliv-pera koje slobodno teče uzrokuje manju površinsku napetost pri pisanju. Način na koji su projektovani takođe znači da možete relativno lagano pritisnuti nalivpero na stranicu i mastilo će teći kroz zupce. Hemijskom vrhu je potreban veći pritisak nadole da bi izbacio mastilo. Čista pobeda nalivpera.

Boja i dubina (pobednik: nalivpero)

Nalivpera će pustiti više mastila na stranicu nego hemijske olovke. To znači da stvaraju živopisnije linije. Boja je i dublja kod nalivpera. Rekavši ovo, odgovarajuća hemijska olovka će biti bliže nego što mislite. Ako pokušavate da stvorite dubinu nalivpera sa standardnom hemijskom olovkom, imaćete muku.

Vremensko trajanje za kertridže sa mastilom (pobednik: hemijska olovka)

Nesumnjivo je samo jedan pobednik. Možete očekivati da ćete dobiti oko 7 do 12 stranica po kertridžu sa mastilom za nalivpero. Dok sa hemijskom olovkom ne merimo njen kapacitet mastila u stranicama, već ga možete meriti u distanci. Sa standardnom hemijskom olovkom možete povući liniju do 3 kilometra. Dakle, kada je u pitanju vremenski raspon, kertridž sa mastilom za hemijske olovke će nesumnjivo trajati duže.

Kvalitet linije (pobednik: nalivpero*)

Ovo je pomalo sporna kategorija jer glavni faktor koji kontroliše kvalitet linije nije u rukama dve olovke. Zavisi koji papir koristite. Pošto je mastilo nalivpera na bazi vode, na tankom papiru lošeg kvaliteta, verovatno će krvariti što će uništiti vaš scenario. Hemijska olovka će obezbediti dosledne performanse na svim vrstama papira, zbog čega smo stavili zvezdicu na pobednika ove kategorije. Ako biste nacrtali dve linije na nekom kvalitetnom papiru od 80+ gr, nalivpero bi pobedilo. Ako biste koristili papir lošeg kvaliteta, hemijska bi pobedila. Ipak, ne možemo savesno da proglasimo hemijsku olovku pobednikom zbog boljeg učinka na papiru lošeg kvaliteta.

Udobnost (pobednik: nalivpero)

To je još jedna pobeda nalivpera. Pobeđuje iz istih razloga iz kojih je osvojio kategoriju glatkoće pisanja. Kako mastilo teče slobodnije kroz nalivpero, morate da vršite manji pritisak na olovku da biste je koristili. Zbog toga, iskusićete više neprijatnosti kada koristite hemijsku olovku tokom dužeg vremenskog perioda nego nalivpero.

Pogodnost (pobednik: hemijska olovka)

Nedvosmisleni pobednik je hemijska olovka. Ne postoji nijedna olovka koja se može meriti sa njenom praktičnošću. Kertridž sa mastilom traje godinama, mala je verovatnoća da će curiti, ne morate da menjate kertridž na svakih nekoliko stranica, piše na više površina, mastilo se brzo suši, idealna je za levičare, lista se može nastaviti.

Zaključak

Iako su naše kategorije više puta videle nalivpero na vrhu, mislimo da je to nepravedno prema “radnom konju” koji je hemijska olovka. Naravno, ako ste neko ko voli da odvoji vreme dok piše, ko ceni dobar rukopis i ceni svoje iskustvo pisanja, idite na nalivpero. Dok, ako cenite nisko održavanje, dug životni vek i čistu udobnost, ne možete pobediti hemijsku olovku. Ali ako mislite da hemijske olovke jednostavno ne izgledaju tako dobro, onda ste gledali pogrešne hemijske olovke. Na našoj veb stranici naći ćete neke ozbiljno sofisticirane, vrhunske hemijske olovke koje bi mogle testirati hrabrost svakog zakletog puriste nalivpera. Uverite se sami!